Powierzchnie wykonywane w przemyśle spożywczym koniecznie muszą łączyć trwałość z pełnym bezpieczeństwem higienicznym, dlatego najlepszym rozwiązaniem są posadzki żywiczne. Odpowiednio dobrany materiał sprawia, że są one odporne na ścieranie, chemikalia oraz częste mycie, jednocześnie spełniając wymagania HACCP oraz wszystkie normy sanitarne.
Posadzki epoksydowe w przemyśle spożywczym – wymagania HACCP
Przemysł spożywczy, ze względu na charakter działalności, obarczony jest bardzo dużymi restrykcjami. Dodatkowo w tej branży obowiązuje rygorystyczny system bezpieczeństwa żywności, czyli HACCP. Określa on wiele różnych zasad, a przykładem może być wymóg dotyczący powierzchni użytkowych. Idealnie w panujące normy wpasowują się posadzki wykonane z żywicy epoksydowej ze względu na ich gładką powierzchnię, która jest nie tylko szczelna, ale również bardzo łatwa w czyszczeniu. Dodatkowym atutem jest odporność posadzki żywicznej na działania wody oraz substancji takich jak tłuszcze i środki chemiczne. Powierzchnie wykonane żywicą nie posiadają fug, ani innych miejsc, w których mogłyby gromadzić się bakterie oraz zabrudzenia, które w przemyśle spożywczym są niedopuszczalne. Higiena produkcji jest niezwykle ważna i kluczowa, dlatego właściciele obiektów coraz chętniej korzystają z usług wylewania posadzek żywicznych. Materiały wykorzystywane przy tworzeniu powierzchni takie jak epoksyd są bardzo trwałe i odporne na ścieranie, uderzenia i częste mycie, dlatego doskonale sprawdzają się nawet w miejscach o bardzo dużym natężeniu ruchu. Posadzka musi dodatkowo posiadać odpowiednie spadki i odwodnienia liniowe, które gwarantują bezpieczeństwo poruszania się po obiekcie. Istnieją również wymogi dotyczące antypoślizgowej nawierzchni. Wykorzystane materiały muszą być neutralne dla żywności, a systemy epoksydowe posiadają atesty PZH oraz specjalne deklaracje o potwierdzeniu zgodności z wymaganiami HACCP. Posadzki epoksydowe z dużym powodzeniem stosuje się obecnie w piekarniach, mleczarniach, przetwórniach, chłodniach i wielu innych miejscach.
Posadzki żywiczne w zakładach przetwórstwa mięsnego
Zakłady przetwórstwa mięsnego są jednym z najbardziej wymagających miejsc, jeśli chodzi o przepisy i normy w kontekście posadzek. Powierzchnie w takich miejscach muszą być wyjątkowo odporne na bardzo intensywne i częste mycie, a w rezultacie na wysoką wilgotność oraz kontakt z tłuszczami oraz innymi kwasami organicznymi. W przypadku zakładów przetwórstwa mięsnego to właśnie posadzki żywiczne najlepiej spełniają postawione wymagania. Najlepszym rozwiązaniem są zatem posadzki epoksydowe lub poliuretanowo-cementowe. Posadzki te zyskały uznanie wśród inwestorów dzięki ich pełnej szczelności, odporności chemicznej i mechanicznej, a także braku potencjalnych miejsc, gdzie mogłyby rozwijać się bakterie. W pomieszczeniach, gdzie temperatura może się znacząco wahać dobrym wyborem będą nawierzchnie poliuretanowo-cementowe, które są elastyczniejsze od epoksydowych, dzięki czemu znacznie lepiej znoszą wszelkie obciążenia termiczne. Materiały najlepszej jakości, które zostały odpowiednio dobrane do panujących warunków w zakładzie to zdecydowanie podstawa, gdyż bez ryzyka uszkodzeń umożliwiają codzienne mycie posadzki pod ciśnieniem, dezynfekcję oraz stosowanie wyjątkowo agresywnych detergentów. Bezpieczeństwo sanitarne przy jednoczesnej trwałości infrastruktury to podstawa prawidłowego funkcjonowanie zakładu przetwórstwa mięsnego każdego dnia, gdzie każdy z elementów musi spełniać bardzo rygorystyczne normy zarówno higieniczne jak i techniczne.
Posadzki żywiczne do hal chłodniczych – specjalne właściwości
Posadzki w halach chłodniczych muszą być odporne na wyjątkowo ciężkie i trudne warunki ze względu na niskie temperatury, dużą wilgoć i jednoczesne intensywne użytkowanie. Klasyczne powierzchnie betonowe bardzo szybko ulegają pęknięciom oraz odspajają się, gdyż nie są przystosowane do tych specyficznych warunków. W chłodniach oraz mroźniach najlepiej sprawdzają się posadzki wykonane z żywicy poliuretanowo-cementowej lub specjalne systemy epoksydowe, które mają podwyższoną elastyczność, dzięki czemu utrzymują swoje parametry nawet w temperaturze -40°C. Przedstawione materiały są odporne na szybkie zmiany temperatur, co ma miejsce w momencie mycia pomieszczenia gorącą wodą. Dodatkowym atutem posadzek żywicznych są ich właściwości antypoślizgowe, co znacząco podnosi bezpieczeństwo pracy, szczególnie w takich miejscach jak chłodnie, gdzie występuje kondensacja pary. Ogromną zaletą jest również wcześniej wspomniana bezspoinowość nawierzchni, co uniemożliwia gromadzenie się bakterii. Posadzki wykonane z żywicy również w warunkach panujących w chłodni zachowują swoją bardzo dobrą przyczepność do betonu oraz dużą odporność na wszelkie uderzenia mechaniczne, co ma znaczenie w miejscach, gdzie poruszają się wózki paletowe. Podsumowując, posadzki żywiczne są zdecydowanie niezawodnym i trwałym rozwiązaniem zarówno w przemyśle spożywczym jak i logistycznym.
Właściwości antypoślizgowe posadzek przemysłowych
Bezpieczeństwo pracowników jest zawsze najważniejsze, dlatego odpowiedni poziom antypoślizgowości posadzki jest podstawą w halach, magazynach oraz w innych miejscach w zakładach przemysłowych. Nie tylko w branżach spożywczych istnieje duże ryzyko poślizgnięcia się ze względu na wodę czy też rozlane oleje i tłuszcze. Posadzki żywiczne mimo swej gładkości mają na to bardzo dobre rozwiązanie, które pozwala na dobór odpowiedniej chropowatości nawierzchni w stosunku do panujących warunków i potrzeb danego charakteru działalności. Posadzki żywiczne mogą być zarówno delikatnie matowe, jak i mocno teksturowane, a wszystko dzięki zastosowaniu specjalnych dodatków w formie kruszywa kwarcowego lub boksytowego na wierzchniej warstwie. Posadzki żywiczne, zarówno epoksydowe jak i poliuretanowe, bardzo precyzyjnie dopasowują strukturę nawierzchni jednocześnie łącząc ze sobą bezpieczeństwo i łatwość czyszczenia.